Eerste bewoners verhuizen naar Zandkasteel

Vandaag zijn de eerste bewoners van Zandkasteel, het markante voormalige ING-hoofdkantoor aan het Bijlmerplein in Zuidoost, verhuisd naar hun nieuwe woning. Wonam en Zadelhoff hebben het gebouw getransformeerd van monofunctioneel kantoor naar een levendig mixed-use gebouw om te wonen, werken en ontmoeten. Na een bouwperiode van 2,5 jaar wordt Zandkasteel nu gefaseerd opgeleverd, te beginnen met de woningen. Reinier van Dantzig, wethouder gemeente Amsterdam, heette de nieuwe bewoners persoonlijk welkom.

263 nieuwe huurwoningen voor Amsterdam
De verhuizing van de eerste bewoners is een belangrijke mijlpaal voor de eigenaren Wonam en Zadelhoff. Martine Gründemann, directeur Zadelhoff Development: ‘Er zijn in totaal 263 compleet afgewerkte appartementen, variërend van 36 m2 tot 109 m2 met een huur van € 810,- tot € 1490,- per maand. Na de start van de verhuur ontvingen wij een overweldigende belangstelling; zowel van mensen uit Zuidoost, elders uit Amsterdam en van buiten Amsterdam. Zo ontstaat er een mooie mix van bewoners in het gebouw.’ Van de nieuwe huurders komt ongeveer 1/3 uit Zuidoost, 1/3 uit Amsterdam en 1/3 van buiten Amsterdam.

Verbinding met de omgeving
Robert Kohsiek, directeur Wonam: ‘Toen we Zandkasteel in 2019 kochten, samen met Zadelhoff, zagen we direct de potentie om iets bijzonders te maken en waarde toe te voegen aan de omgeving. Door de momentenstatus en organische bouwstijl was de transformatie een flinke opgave, want alles is maatwerk. Maar we zijn ontzettend trots op het resultaat. Met de mix van woningen, kantoren, meeting rooms, horeca én ontmoetingsplekken geven we het gebouw niet alleen een nieuwe toekomst, maar verbinden we Zandkasteel na 35 jaar met zijn omgeving. Het wordt een plek waar iedereen welkom is.’

Stadshart Zuidoost
Wethouder Reinier van Dantzig: ‘De eerste woningen worden dit jaar opgeleverd in de Amsterdamse Poort. Dit jaar opent de internationale school haar deuren en verdubbelt het aantal inwoners in dit gebied. De oplevering van Zandkasteel past in de ambitie van de gemeente om dit gebied te transformeren naar een stadshart voor Zuidoost. De gemeente is trots de sleutels te mogen overhandigen aan de huurders van de eerste nieuwe woningen die in de Poort zijn opgeleverd.’

Gefaseerde oplevering
Van 15 mei tot half juni verhuizen de bewoners naar hun nieuwe woning. Daarna volgt de oplevering van de ‘interne straat’ met 47 fullservice kantoren (variërend van 30 m2 tot 200 m2), meetingrooms, ontmoetingspleinen en de verschillende horecaruimtes op de begane grond. Het gebouw beschikt tevens over een openbare parkeergarage met directe toegang tot winkelcentrum de Amsterdamse Poort.