Oplevering 92 middenhuurwoningen BUUR in Utrecht Leidsche Rijn

Utrecht, maandag 24 juli ’23 – Een mooie mijlpaal in Utrecht Leidsche Rijn: vandaag ontvangen de bewoners van de 92 middenhuurwoningen in het project BUUR hun sleutel. BUUR is een bijzonder project. Hier wonen buren met verschillende achtergronden niet naast, maar mét elkaar. Het nieuwbouwproject is een initiatief van Wonam, Woonin en Portaal; een unieke samenwerking tussen één ontwikkelaar en twee corporaties. Woonhave is de belegger en verhuurder van de middenhuurwoningen en de commerciële ruimten.

Ruim 450 betaalbare woningen met allure
BUUR ligt in Leidsche Rijn Centrum Zuid, tussen de Grauwaartsingel en de Centrumboulevard, om de hoek van alle voorzieningen. Er komen in totaal 454 betaalbare huurwoningen, waarvan 314 in de sociale huur en 140 in de middenhuur. Het zijn 2- en 3-kamerappartementen van 48m2 tot 76m2. De gebouwen zijn ontworpen door DAM en partners, Jo Coenen en NWA Architecten. Iedere architect heeft in elk van de drie gebouwen een deel ontworpen, met als resultaat een gevarieerd gevelbeeld met Parijse allure.

Ambachtelijk ondernemen in Artisan
Op de begane grond komt een nieuwe creatieve hotspot: Artisan met 20 ruimten. Dit wordt een levendige mix van ambachtelijke bedrijvigheid, vrijetijdsvoorzieningen en maatschappelijke initiatieven. De eerste bedrijven hebben zich gemeld, waaronder een vintage racefietsenmaker, twee creatieve modemakers en een fitness.

Volgende stap in BUUR
Huurders Olaf en Julia gaan samenwonen in BUUR. Olaf: “Ik ben klaar met studeren en dit wordt mijn eerste woning. We krijgen een heel nieuw leven nu we gaan werken. We kijken uit naar het verhuizen naar de stad Utrecht; groter, drukker en onder de mensen.” Julia: “We hebben heel veel geluk, want het is erg moeilijk om in Utrecht iets te vinden. Je hebt hier alles! Ik geloof nog steeds niet dat we hier gaan wonen.” De woningen worden gefaseerd opgeleverd. Eerder leverde Portaal al 112 sociale huurwoningen in het project op. In 2024 zijn alle woningen opgeleverd en zijn de drie gebouwen volledig bewoond.

Samen bouwen aan een inclusieve wijk
Wonam, Woonin en Portaal hebben bij de ontwikkeling van BUUR samen gewerkt aan één programma van eisen. Ontmoeting en verbinding tussen de verschillende huurders stonden centraal, daarom zijn de verschillende typen huurwoningen gemixt, zijn er gemeenschappelijke binnentuinen en een bewonersvereniging die activiteiten organiseert. Ook was een van de uitgangspunten dat vanaf de buitenkant niet zichtbaar moest zijn welke woningen sociale huur of middenhuur woningen waren. In BUUR komen ook bewoners te wonen die extra begeleiding nodig hebben om hun plek in de maatschappij weer terug te vinden. Zij komen hier te wonen onder begeleiding van Lister. Het succes van de samenwerking zorgde ervoor dat BUUR in 2021 de Middenhuur Award won.