Buur wint Middenhuur Award met bijzonder concept voor gemengd wonen

Wonam heeft dinsdag 26 oktober de Middenhuur Award 2021 gewonnen met het project BUUR. Het nieuwbouwproject in Utrecht Leidsche Rijn Centrum is een initiatief van Wonam en de woningcorporaties Mitros en Portaal. Er komen 454 huurwoningen in de sociale huur en middenhuur. Woonhave is de beleggingspartner voor de middenhuurwoningen. BUUR won de award vanwege de unieke dubbele samenwerking en het bijzondere woonconcept, waarbij sociale huur en middenhuur op gebouwniveau worden gemengd.

Midden in de samenleving
BUUR bestaat uit drie gebouwen met 2-en 3-kamerappartementen, waarvan 314 woningen in de sociale huur en 140 in de middenhuur. In BUUR leven buren niet naast elkaar, maar mét elkaar. Om ontmoeting te stimuleren en de sociale verbinding te versterken, wonen huurders van sociale huurwoningen en huurders van middenhuurwoningen samen in dezelfde gebouwen. De woningen worden verhuurd volgens het Actieplan Middenhuur van de gemeente Utrecht. De verwachte oplevering van eerste woningen is najaar 2023.

Gerenommeerde vakjury
In totaal werden 12 initiatieven genomineerd. Naast BUUR eindigden het A.S.R Dutch Core Residential Fund van A.S.R. Real Estate en Little C Rotterdam van ERA Contour & JP van Eesteren in de top-3. De jury, bestaande uit Hans Ton (Ministerie van BZK), Wabe van Enk (PropertyNL), Peter Boelhouwer (TU Delft), Martijn Balster (wethouder Wonen gemeente Den Haag) en Esther Geuting (Stec Groep), beoordeelde de initiatieven op criteria als sociale cohesie, lef, vernieuwend en verbetering van de positie van middenhuur en middeninkomens.

Als beste uit de bus
Martijn Balster, wethouder Wonen gemeente Den Haag: “Bij het project BUUR vind ik het mooi om te zien dat er een samenwerking is ontstaan tussen niet één, maar twee corporaties en een ontwikkelaar. De entrees en garages worden gedeeld door zowel de sociale huur als de middenhuur doelgroep. Iets wat je niet vaak ziet. Daarbij worden de woningen verhuurd volgens het Actieplan Middenhuur van de gemeente Utrecht, waarin een minimale exploitatieperiode is opgenomen en een maximale jaarlijkse huurprijsstijging. Met in totaal 454 woningen binnen het betaalbare segment worden er echt stappen gemaakt.”

De Middenhuur Award
De award is een initiatief van middenhuur ontwikkelaar Sustay en adviesbureau Stec Groep, in samenwerking met de TU Delft, het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties en PropertyNL. De award heeft als doel om middenhuur initiatieven meer in de schijnwerpers zetten. Het segment voegt veel toe aan de vastgelopen woningmarkt. Middenhuur biedt een grote groep Nederlanders, die nu tussen wal en schip valt, kans op een betaalbare woning. Ook zorgt het voor doorstroming op de woningmarkt.

Melanie Egberts, Manager Projectontwikkeling bij Wonam, nam de prijs in ontvangst: “Ik heb hier jaren hard aan gewerkt. Het is zo’n mooi en bijzonder project, zeker gezien de samenwerking met corporaties Portaal en Mitros. Het voegt echt veel betaalbare woningen toe aan regio Utrecht. We zijn trots en dankbaar dat onze inzet wordt gewaardeerd met deze award.”

Meer weten over BUUR? Check www.buurutrecht.nl