Wonam en Zadelhoff winnen tender gemeente Amsterdam met natuurinclusief nieuwbouwplan

Een groene, duurzame en avontuurlijke omgeving om je leven in op te bouwen. Dat is hét uitgangspunt in het ontwikkelconcept van Mowgli. Wonam en Zadelhoff zetten in hun nieuwbouwplan het kind en zijn reis naar een natuurinclusieve toekomst centraal. De inzending van Wonam en Zadelhoff sprong eruit door de hoge score op natuurinclusiviteit en duurzaamheid. Samen met het grote aantal grote middeldure huurwoningen was dit voor de gemeente Amsterdam doorslaggevend om Mowgli te selecteren als winnaar in de tender voor Kavel 7, Amstelkwartier. Wonam en Zadelhoff werken de plannen voor de bouw van de 244 middenhuurwoningen en 35 koopwoningen de komende tijd verder uit. De bouw start naar verwachting in 2024.

Kracht van de natuur
Samen met architecten Arons & Gelauff, DOOR Architecten, bureau B+B landschapsarchitectuur en TMOJ zijn de plannen voor Mowgli ontwikkeld. Het concept is geïnspireerd op de veerkracht van de natuur. De buitenkant van het toekomstige gebouw krijgt strakke en stoere gevels, aansluitend op de architectuur van Amstelkwartier. De binnenwereld wordt een groene oase met een eigen ecosysteem: een binnentuin met een microbos, groene gevels die veranderen met de seizoenen, beplante terrassen en weelderige daktuinen. “Mens en natuur zoeken naar een nieuwe balans. Hetzelfde geldt voor de woningmarkt waar groepen moeilijk hun plekje kunnen vinden. Ons team heeft de ambitie om een nieuwe balans te bieden met een duurzaam woonconcept speciaal voor gezinnen; een plek waar kinderen opgroeien samen met de natuur”, licht Femke Pathuis, manager acquisitie van Wonam toe.

Een huis dat met je meegroeit
Het plan bestaat uit verschillende middenhuur- en koopwoningen met eigen buitenruimte. De middenhuurwoningen worden minimaal 70m2 en de koopwoningen gemiddeld 50m2 groot. De slimme aanpasbare indeling maakt de woningen zeer geschikt voor gezinnen. Een grote woonkamer om gasten te ontvangen, een hoekje in de ruime hal voor een thuiswerkplek of een extra slaapkamer bij gezinsuitbreiding? Bij verandering van de woonbehoefte, kan het huis mee veranderen. Op de begane grond komen bedrijfsruimtes voor duurzame, ambachtelijke ondernemers en een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners. Om verbinding in de wijk te stimuleren, komt er ook een Huis van de Wijk.

Betaalbare woningen voor woonkansen Amsterdam
Wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen en Bouwen, gemeente Amsterdam): “Betaalbare woningen zijn heel hard nodig in Amsterdam. Daarom hebben we met beleggers en ontwikkelaars afspraken gemaakt om de komende jaren 10.000 middeldure huurwoningen te bouwen die 25 jaar in het middensegment blijven. Deze 244 middeldure huurwoningen en 35 koopwoningen zitten allemaal in het betaalbare segment en hebben bovendien een goed aantal vierkante meters, zijn duurzaam en hebben een mooie buitenruimte. Gezinnen en starters krijgen hiermee mooie woonkansen in het Amstelkwartier.”

Klaar voor de toekomst
Prettig wonen is niet alleen een comfortabel huis, maar ook duurzaam. Het gebouw wordt minimaal CO2-neutraal door de toepassing van innovatieve isolatie, energiezuinige installaties en zonnepanelen. Grote, inpandige bassins en infiltratiekratten op het dak vangen regenwater op om te gebruiken als water voor de beplanting. Het vele groen reguleert het klimaat in het blok, vermindert hittestress, vangt regenwater op en zuivert de lucht van CO2. Ook krijgt het gebouw verschillende nestplekken voor vogels, vleermuizen, vlinders en bijen.

Mee in de avonturenwereld van Mowgli
In Mowgli is de buitenruimte zo ingericht dat het ontmoeting en beweging stimuleert. Door trappen, terrassen en looppaden zwevend te maken, is er veel ruimte voor beplanting. Lieke van der Wal, ontwikkelaar bij Zadelhoff: “Mowgli wordt een avontuurlijke omgeving voor kinderen met volop ruimte om te ontdekken, verdwalen, hutten te bouwen en op te gaan in de natuur. Mowgli is een plek waar gezinnen samenleven in sociale én groene netwerken.”

Gebiedsontwikkeling Amstelkwartier
De woningen komen te liggen aan het klassieke Bella Vistapark met de monumentale watertoren en aan de Amstelstroomlaan. Het Amstelkwartier is goed bereikbaar met openbaar vervoer en via de toekomstige brugverbinding over de Duivendrechtsevaart. Amstelkwartier is onderdeel van Overamstel. Dit voormalige industriegebied verandert in nieuw stedelijk gebied voor wonen, leven en werken. Op dit moment zijn ruim 2.000 nieuwe woningen gebouwd in het Amstelkwartier en de Kop Weespertrekvaart. Er komen in de komende jaren nog ongeveer 7.000 woningen bij, voorzieningen, een winkelgebied met twee supermarkten en ruimte voor bedrijvigheid.