Bouw 279 natuurinclusieve, voornamelijk middenhuur woningen in amstelkwartier stap dichterbij

Aan het Bella Vistapark in het Amstelkwartier, Amsterdam Oost, bouwen Wonam en Zadelhoff 244 middenhuur woningen en 35 koopwoningen voor starters en gezinnen. Vandaag tekenden de ontwikkelaars en de gemeente Amsterdam de optieovereenkomst, in de Hortus Botanicus. Het ontwikkelconcept is geïnspireerd op de kracht van de natuur; natuurinclusieve en duurzame woningen in een weelderige, groene omgeving. De nieuwbouwplannen worden de komende maanden verder uitgewerkt in een ontwerp.

Bouwen voor middeninkomens
Wonam en Zadelhoff bedienen met hun nieuwbouwplan twee belangrijke doelgroepen die het moeilijk hebben op de huidige woningmarkt: starters en middeninkomens. Wethouder Jakob Wedemeijer: “De stad heeft starters en middeninkomens hard nodig om een goed functionerende én inclusieve stad te blijven. Daarom is tachtig procent van alle nieuwbouw in de stad sociale- en middenhuur, zodat ook mensen met een middeninkomen een goede, betaalbare woning kunnen vinden. Met deze 279 nieuwe woningen bieden we deze groepen een comfortabel huis met een goed aantal vierkante meters en eigen buitenruimte. Een mooie uitbreiding van de Amsterdamse woningvoorraad, die daarnaast ook bijdraagt aan doorstroming op de woningmarkt.”

Thuis in de natuur
De middenhuurwoningen worden minimaal 70m2 en de koopwoningen gemiddeld 50m2 groot. Er komt een grote binnentuin met een microbos, net als groene gevels, beplante terrassen en weelderige daktuinen. Het vele groen reguleert het klimaat. De buitenruimte wordt zo ingericht dat het ontmoeting en beweging stimuleert. Het gebouw wordt CO2-neutraal door innovatieve isolatie, energiezuinige installaties en zonnepanelen. Regenwater wordt hergebruikt. Ook komen er nestplekken voor vogels, vleermuizen, vlinders en bijen. Op de begane grond komen bedrijfsruimtes voor duurzame, ambachtelijke ondernemers en een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners. Om verbinding in de wijk te stimuleren, komt er een Huis van de Wijk.

Slotstuk 2e fase Amstelkwartier
Het nieuwbouwplan komt op Kavel 7; de laatste én grootste tender die voor Amstelkwartier fase 2 is uitgeschreven. In dit deel van Amstelkwartier komen ongeveer 850 nieuwe woningen waarvan 40% middeldure huurwoningen. Ruim 85% van deze middenhuurwoningen wordt minimaal 70m2 groot. Inmiddels gestart is met de bouw van de eerste 100 woningen. Amstelkwartier is een voormalig industriegebied dat verandert in nieuw stedelijk gebied voor wonen, leven en werken.

 

Fotografie: Milan Hofmans