Winnaar kunstontwerp Poort van Toorop

Kunst belangrijk speerpunt voor woningbouworganisatie Wonam

18 februari 2016, Amsterdam – Edward Clydesdale Thomson is verkozen tot winnaar van de kunstopdracht voor woningbouwproject Poort van Toorop, aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam. Edward was één van de drie finalisten die in opdracht van woningbouworganisatie Wonam een ontwerp heeft gemaakt.

Kunst is een vast onderdeel van de woningbouwprojecten van Wonam, een woningbouworganisatie met als doelstelling de realisatie van nieuwe betaalbare huurwoningen (vrije sector) in Amsterdam voor de groep van jonge middeninkomens. Met kunst wil Wonam haar woonprojecten iets extra’s geven en ervoor zorgen dat de projecten een eigen identiteit krijgen.

Voor de Poort van Toorop is, in overleg met opdrachtgever en architect Dam & Partners Architecten, de inrichting van de binnentuin en het west-terras gekozen voor de kunsttoepassing. Het gaat om een integraal ontwerp van bestrating, zitelementen, groen en licht. Het doel is dat de binnentuin en het west-terras een samenhangend geheel gaan vormen, dat door de kunsttoepassing een aantrekkelijke verblijfsplek wordt om vrienden en buren te ontmoeten en een plek wordt die tot de verbeelding spreekt.

Met zijn ontwerp wil Edward verwachtingspatronen doorbreken. Hij heeft daarom juist gekozen voor een tegenstelling tussen het west-terras en de binnentuin, ‘domestic versus wild’. Het west-terras is in zijn ontwerp een mooi landschap met riet, paadjes, zitbanken en stoere sculpturen van zijn hand. De met groen omgeven betonnen heuvel met zitplekken in de binnentuin zorgt voor het beoogde verrassingseffect. Een spannende toevoeging hier is het koperkleurige verlichtingselement dat als een soort omgekeerde heuvel van bovenaf een mooi verspreid licht geeft. Doordat Edward de lichte kleuren en golvende lijnen van het gebouw laat terugkomen in zijn kunsttoepassing, ontstaat er een eenheid met de architectuur van het gebouw.

Voor dit project zijn alumni van de Rijksakademie van beeldende kunsten uit Amsterdam, in samenwerking met Bureau de Kunst, gevraagd een ontwerp in te zenden. Uit de inzendingen zijn drie finalisten gekomen die hun finale ontwerp voor de jury mochten presenteren. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Rijksakademie, Dam & Partners Architecten, Bureau de Kunst en Wonam, heeft uiteindelijk het ontwerp van Edward gekozen tot het winnende ontwerp.

Het woningbouwproject Poort van Toorop is naar verwachting medio 2017 gereed. Het kunstwerk zal dan ook worden onthuld.

De twee video’s kunnen ook worden bekeken op het YouTube kanaal van Wonam: https://www.youtube.com/channel/UCA-sGP6Jj_N8UjFHPculpXA

Over Wonam
Wonam is een woningbouworganisatie die zich specifiek richt op de ontwikkeling van middensegment (vrije sector) huurwoningen in Amsterdam. Wonam heeft de ambitie om de komende jaren 2.500 betaalbare huurwoningen te ontwikkelen met een huurprijs tussen de € 725 en € 1.100. www.wonam.nl

Over Poort van Toorop
Op deze locatie worden in totaal 176 twee- en driekamerwoningen gerealiseerd. Smit’s Bouwbedrijf is de verantwoordelijk aannemer en het ontwerp van woongebouw Poort van Toorop is van de hand van Dam & Partners. Net als eerdere Wonam projecten wordt ook woongebouw Poort van Toorop gekenmerkt door een mix van hoogwaardige 2- en 3-kamerwoningen met allen een eigen buitenruimte.

Over Bureau de Kunst
Bureau de Kunst is opgericht door Francisca Benthem (kunsthistoricus) en Itie Langeland (kunstenaar) met als doel om de omgeving en het leven mooier, beter en boeiender te maken. Dit doet Bureau de Kunst door advies en begeleiding bij kunstprojecten al of niet geïntegreerd in de architectuur, het geven van lezingen over kunst, het organiseren van tentoonstellingen, advies bij collectievorming en advies en begeleiding bij kunsteducatie. www.bureaudekunst.nl

Terug Volgend

Kijk voor meer informatie op:
Huurwoningen Poort van Toorop