Winnaar Kunstontwerp de Steltloper

Foto_Nadine van Veldhuizen en jury

12 februari 2018, Amsterdam – Drie jonge kunstenaars, Maaike Fransen, Marijke Annema en Nadine van Veldhuizen, maakten drie geweldige schetsontwerpen voor een kunstwerk bij woongebouw De Steltloper aan de Amsterdamse Ertskade.

Woningbouworganisatie Wonam vindt het belangrijk dat kunst een vast onderdeel is bij haar bouwprojecten. Goede kunst geeft een extra kwaliteit en een eigen identiteit aan een woongebouw, waar de bewoners trots op kunnen zijn.

Voor De Steltloper is, in overleg met opdrachtgever Wonam, de architect Dam & Partners en Bureau de Kunst, gekozen voor een hangend sculptuur in de lobbyruimte op de begane grond.

Het ontwerp van Nadine van Veldhuizen bestaat uit een groot beeld van karton, foam, bladzilver en epoxy dat de ruimte diagonaal doorkruist. Ze vindt het belangrijk dat de bewoners en bezoekers vanuit de entree van het gebouw worden verleid en uitgedaagd de loungeruimte binnen te gaan. Daarom laat ze het beeld al buiten de loungeruimte beginnen. Door de dynamiek en rondingen van het kunstwerk word je om het beeld geleid.  Dichterbij gekomen ontdek je  allerlei verrassende details met verwijzingen naar de geschiedenis van de locatie. Nadine heeft zich bij haar ontwerp ondermeer laten inspireren door het water van het IJ, dat door de ramen van de vijf meter hoge loungeruimte zichtbaar is. Het beeld bestaat uit twee figuren: een zwemmer en een zeemeermin. Het is de bedoeling dat, mede door het kunstwerk,  de loungeruimte een fijne, uitnodigende plek wordt waarin bewoners hun post kunnen lezen en elkaar ontmoeten.

Voor dit project heeft Bureau de Kunst in samenwerking met het Sandberg Instituut drie alumni van het Sandberg Instituut geselecteerd en hen  gevraagd een ontwerp te maken. Een jury, bestaande uit Jurgen Bey ( Sandberg Instituut), Diederik Dam (Dam & Partners Architecten), Francisca Benthem en Itie Langeland (Bureau de Kunst), Carolyn van Duijvendijk en Valerie Smit (Wonam), heeft het ontwerp van Nadine van Veldhuizen gekozen tot het winnende ontwerp.

Woongebouw De Steltloper heeft 126 middensegment huurwoningen en is naar verwachting eind 2018 gereed.

Over Wonam
Wonam is een woningbouworganisatie die zich specifiek richt op de ontwikkeling van middensegment (vrije sector) huurwoningen in Amsterdam en Utrecht. Wonam heeft reeds 900 huurwoningen gerealiseerd en in aanbouw. De ambitie is om de komende jaren nog ruim 2.500 betaalbare huurwoningen te ontwikkelen met een huurprijs tussen de € 750 en € 1.100. Door herbestemming en transformatie van vastgoed is Wonam vindingrijk en actief in gebiedsontwikkeling en het realiseren van betaalbare huurwoningen die nodig zijn in Amsterdam en Utrecht. Zie ook: www.wonam.nl

Over Bureau de Kunst

Bureau de Kunst is opgericht door Francisca Benthem (kunsthistoricus) en Itie Langeland (kunstenaar) met als doel om de omgeving en het leven mooier, beter en boeiender te maken. Dit doet Bureau de Kunst door:
advies en begeleiding bij kunstprojecten al of niet geïntegreerd in de architectuur, het geven van lezingen over kunst, het organiseren van tentoonstellingen, advies bij collectievorming en advies en begeleiding bij kunsteducatie. www.bureaudekunst.nl

Terug Volgend