Eerste paal Square

Wonam slaat eerste paal woonproject Square

Amsterdam, 12 februari 2015 – Vandaag heeft Wonam, in bijzijn van Wethouder Laurens Ivens, Bouwen en Wonen Gemeente Amsterdam, de 1e paal geslagen van het project Square op de Kop Zuidas in Amsterdam. Het betreft de realisatie van een woongebouw met 111 middensegment huurwoningen, bestaande uit 2- en 3-kamerappartementen en op de begane grond horeca. De verhuur start in het tweede kwartaal van dit jaar.

De middensegment huurwoningen in Square voorzien in de groeiende behoefte aan betaalbare huurwoningen in Amsterdam. De gemiddelde huurprijs in Square bedraagt €850,- en zal dus vooral young professionals aantrekken. Ook de locatie binnen de Ring en toch in Zuidas, aan de rand van de Rivierenbuurt en met NS/Metro Station RAI op loopafstand, maakt het tot een zeer aantrekkelijke locatie voor deze doelgroep.

Wonam, een jonge woningbouworganisatie, richt zich specifiek op de groeiende vraag naar middensegment (vrije sector) huurwoningen in Amsterdam.

Ontwerp en realisatie
Het ontwerp van Square is van de hand van Levs Architecten uit Amsterdam. Square is een compact gebouw van vijf tot acht verdiepingen rondom een groen binnenhof. Grote balkons, geprofileerd metselwerk, een 7 meter hoge colonnade aan het plein en een verdiepingshoogte van 3 meter geven het gebouw een robuuste uitstraling en past het in de stijl van de omliggende bebouwing. Ook het interieur van de appartementen is in de traditie van de vooroorlogse woningbouw verzorgd en hoogwaardig. Zo zijn er kasten in het interieur als vaste meubels mee ontworpen.

De betrokken aannemer is TBI / Koopmans die het carré-vormige woongebouw naar verwachting medio 2016 zal opleveren.

 Wethouder Laurens Ivens, Bouwen en Wonen:Er is een groot tekort aan dit type, middensegment huurwoningen in Amsterdam. De realisatie van Square is van toegevoegde waarde voor onze stad en levert weer een mooi aandeel in het behalen van de bouwambitie van dit college”

Carolyn van Duijvendijk – Koster, directeur Wonam: ‘Dit is het 4e woongebouw waar wij in Amsterdam aan werken. Ervaring leert dat zowel aan de zijde van de huurders als bij investeerders deze woningen zeer in trek zijn. Onze blijvende betrokkenheid, ook in de fase van exploitatie, maakt dat onze woongebouwen een duurzame toevoeging zijn voor de stad en een interessante belegging voor investeerders.‘

Ontwerpwedstrijd: Jonge kunstenaar Aliki van der Kruijs winnares
Tijdens de feestelijke bijeenkomst vandaag werd ook de kunstenaar bekend gemaakt die het toegangshek naar de binnentuin mag ontwerpen.

In de traditie van Amsterdam Oud Zuid om kunst te integreren in architectuur, heeft Wonam deze ontwerpwedstrijd onder jonge kunstenaars uitgeschreven. De jury, onder voorzitterschap van Francisca Benthem van Bureau de Kunst, koos unaniem voor het ontwerp van Aliki van der Kruijs voor wie de boom in de binnentuin van Square onder meer inspiratiebron was. Het ontwerp is een spijlenhek van brons, met een cirkel van een takkenpatroon, een patroon dat overeenkomt met het takkenpatroon van de echte boom in het binnenhof.

Francisca Benthem, jury voorzitter: ‘We zijn heel enthousiast over dit ontwerp. Het is een prachtig sterk beeld dat klassiek en tijdloos is. Ook de mooie, symbolische oervormen van een cirkel in een vierkant in het project ‘Square’ zijn overtuigend.’

Wonam_nieuws_2000x1200_square
Terug Volgend