Art

Kunst hoort bij de woonprojecten van Wonam. Kunst draagt bij aan het onderscheidende karakter van onze appartementengebouwen. Bovendien voegt kunst kwaliteit toe aan de woonomgeving van onze bewoners. Bij elke woonproject krijgt een jonge kunstenaar de kans om een opdracht in de (semi)openbare ruimte te realiseren. De vorm waarin dit gebeurt wordt vooraf door ons bepaald. De opdrachten zijn divers: een toegangspoort, binnenterrein, sculptuur of een entreehal. In samenwerking met Bureau de Kunst, de architect en de aannemer worden de kunstenaar en het kunstproject tijdens de bouw begeleid. Voor de selectie van de kunstenaars werkt Wonam samen met het Sandberg Instituut en de Rijksakademie.

Panorama Noordzicht

Noordzicht is een panorama geschilderd door Sigrid van Essel in haar kenmerkende style. Je waant je bovenop de hoogste toren van het project Pulse aan het beginpunt van de Noord Zuid lijn en ziet heel Amsterdam rondom je heen. De groene leegte in Noord, de volle stad in het Centrum en in de verre verte Almere en de verkeerstoren van Schiphol. Het kunstwerk bestaat uit acht panelen van 1 m by 1,5 m, in totaal een panorama van 12 meter. Over het kunstwerk is een boekje verschenen, vormgegeven door Sabine Mannel, waarbij ieder paneel via een beeldvertelling verwoord wordt door Tijs van den Boomen.

http://sigridvanessel.nl/werk/themas/panorama-noordzicht/

Sculptuur Steltloper

Het ontwerp van Nadine van Veldhuizen bestaat uit een groot beeld van karton, foam, bladzilver en epoxy dat de ruimte diagonaal doorkruist. “Door de dynamiek en rondingen van het kunstwerk word je om het beeld geleid. Dichterbij gekomen ontdek je allerlei verrassende details met verwijzingen naar de geschiedenis van de locatie”, aldus Nadine van Veldhuizen in een toelichting. Nadine heeft zich bij haar ontwerp onder meer laten inspireren door het water van het IJ, dat door de ramen van de vijf meter hoge loungeruimte zichtbaar is.

Muurschildering Sandebak

In de entréehal van de Sandebak is een kunstwerk aangebracht. Dit kunstwerk is door de kunstenares Anne-Lise Coste ter plaatse gecreëerd.
De Franse kunstenaar Anne-Lise Coste (1973) werkt met gespoten acryl, vaak impulsief aangebracht. Onder invloed van mensen als Ives Klein, Henri Matisse en Pablo Picasso, creëert Coste een samenspel van objecten, woorden en afbeeldingen die verwijzen naar deze kunstenaars en kritiek geven op de samenleving en het zelf. Hoewel haar gebaren vaak worden gekenmerkt door tekstuele herhaling of monochromatische kleurenschema’s, staat ze bekend om de vrijheid van meningsuiting die ze vindt in haar gekozen beeldtaal.
Voor de Sandebak heeft zij gekozen om in drie kleuren te sprayen en hiermee een tableau van woorden en vormen te creëren.

Muurkunst Toon Utrecht

In Toon Utrecht is de entreehal behangen met een collage metershoog en breed over Utrecht ent Terwijde. In opdracht van Wonam heeft ARTvertisements (Barbara van Druten en Niki Koutouras) met hun innovatieve concept dat kunst combineert met gegevens en inhoud, een prachtige digitale collage gecreëerd.

De collage in Toon wordt gevormd door een groot aantal afzonderlijke afbeeldingen. Elke afbeelding wordt zorgvuldig geselecteerd en bewerkt. Te zien zijn bekende plekken in Utrecht, historische gebouwen, monumenten maar ook nieuwe plekken in de omgeving Terwijde. ARTvertissement heeft zo een kleurrijke plek gemaakt in Toon door kunst te gebruiken als een manier om kijkers te betrekken bij het verkennen van inhoud en omgevingen.

Tuin van Toorop

Met zijn ontwerp van de Tuin van Toorop wilde Edward Clydesdale Thomson verwachtingspatronen doorbreken. Hij koos daarom voor een tegenstelling tussen het west-terras en de binnentuin. Het west-terras is een mooi landschap met riet, paadjes, zitbanken en stoere sculpturen. De binnentuin zorgt met een met groen omgeven betonnen heuvel voor een verrassingseffect. Een spannende toevoeging is ook het koperkleurige verlichtingselement. De lichte kleuren en golvende lijnen van het gebouw komen terug in zijn kunst. Hierdoor ontstaat er een eenheid met de architectuur van het gebouw.

Bekijk hier de filmpjes van de winnaar kunstontwerp.
Bekijk hier hoe het kunstproject van Edward Clydesdale Thomson tot stand is gekomen. 

Zicht op Ertskade

Voor de Steltloper aan de Ertskade heeft kunstenares Sigrid van Essel het nieuwe aanzicht op de kade met de Steltloper gevisualiseerd. In haar vier kunstwerken is het nieuwe woongebouw verwerkt. Gezamenlijk vormen zij Zicht op Ertskade: een verrijking van de woonomgeving van de Steltloper.

Poort in Square

De boom, een koningslinde, in de binnentuin van Square vormde een inspiratiebron voor de 5 meter hoge Poort van Square van kunstenares Aliki van der Kruijs. Haar ontwerp is een spijlenhek van brons, met een cirkel van takken. Deze vorm lijkt op het takkenpatroon van de echte boom in het binnenhof. Een sterk beeld dat klassiek en tijdloos is. Ook de mooie, symbolische oervormen van een cirkel in een vierkant zijn overtuigend. Poort van Square is het eerste monumentale kunstwerk in de openbare ruimte dat Aliki heeft gemaakt, zij noemt haar ontwerp ‘Tilia Patina’ Dagelijks maken de bewoners van Square gebruik van deze poort, die hen toegang geeft tot het binnenplein en de fietsenkelder.