Woongebouw Poort van Toorop feestelijk geopend

Wonam_nieuwsberichten-Tuin-van-Toorop2_1024x647

Amsterdam, 30 maart 2018 – Woongebouw Poort van Toorop feestelijk geopend met onthulling kunstproject Tuin van Toorop

Woongebouw Poort van Toorop, aan de Jan Tooropstraat in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw West, is gisteren officieel geopend met de onthulling van kunstproject Tuin van Toorop van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson. De feestelijke opening van het woongebouw met in totaal 176 twee- en driekamer middensegmenthuurwoningen vond plaats in het bijzijn van onder andere Bob van der Zande, Programmamanager Bouw en Wonen Metropoolregio Amsterdam en de kunstenaar Edward Clydesdale Thomson. De 176 middensegmenthuurwoningen waren allen voor oplevering al verhuurd.

Kunst is een vast onderdeel van de projecten van woningbouworganisatie Wonam. Met kunst wil Wonam haar woonprojecten een extra kwaliteit geven en ervoor zorgen dat de projecten een eigen identiteit krijgen. Voor de Poort van Toorop is, in overleg met Wonam, architect Dam & Partners Architecten en Bureau de Kunst gekozen voor een kunsttoepassing in de binnentuin en het west-terras. Het kunstproject van Edward Clydesdale Thomson, alumnus van de Rijksakademie van beeldende kunsten Amsterdam werd als beste gekozen en hij kreeg de opdracht de binnentuin en het west-terras te realiseren. Mede door steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) is het kunstproject succesvol afgerond.

Met zijn ontwerp heeft Edward verwachtingspatronen geprobeerd te doorbreken. Hij heeft daarom juist gekozen voor een tegenstelling tussen het west-terras en de binnentuin, ‘domestic versus wild’. Het west-terras is in zijn ontwerp een mooi landschap met riet, paadjes, zitbanken en stoere sculpturen van zijn hand. De met groen omgeven betonnen heuvel met zitplekken in de binnentuin zorgt voor het beoogde verrassingseffect. Een spannende toevoeging is het koperkleurige verlichtingselement dat van bovenaf een mooi verspreid licht geeft. Doordat de lichte kleuren en golvende lijnen van het gebouw terugkomen in de Tuin van Toorop, ontstaat er een eenheid met de architectuur van het gebouw.

“Met de Tuin van Toorop wordt een bijzondere verblijfsplek gecreëerd om vrienden en buren te ontmoeten. Het AFK waardeert het dat er via een zorgvuldige selectie is gekozen voor een kunstwerk dat bovendien niet alleen de bewoners van het nieuwbouwproject ten goede komt, maar ook de mensen uit de buurt en de passanten die via het gebouw naar de metro lopen. Dit werk van Edward Clydesdale Thomson vormt zo een samenspel tussen de natuurlijke en stedelijke omgeving, tussen de mens en het industriële” aldus Annabelle Birnie, directeur van het AFK.

Ook Bob van der Zande, Programmamanager Bouw en Wonen Metropoolregio Amsterdam, is enthousiast over de opening van Poort van Toorop en de onthulling van de Tuin van Toorop “Geweldig dat we weer een mooi aantal nieuwe middensegmenthuurwoningen erbij hebben in Amsterdam. Wonam kiest er voor om bij elk project een kunstwerk te ontwikkelen met een jonge kunstenaar en dat is uniek en geeft hun woongebouwen een unieke op mensen gerichte identiteit. Daar mogen ze trots op zijn!”

Het project Tuin van Toorop is mede mogelijke gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Edward Clydesdale Thomson – Tuin van Toorop from Edward Clydesdale Thomson on Vimeo.

Terug Volgend