Wonam deelnemer in Platform Amsterdam Middenhuur

Wonam deelnemer in Platform Amsterdam Middenhuur

Corporaties en beleggers richten platform voor middenhuur op
Vijf institutionele beleggers en vijf Amsterdamse woningcorporaties verenigen zich in het Platform Amsterdam Middenhuur – PAM www.pamwonen.nl. De partijen willen tot 2025 minimaal 10.000 middeldure huurwoningen toevoegen en langdurig betaalbaar houden. Het gaat om huurwoningen van minimaal 50 m2 met huurprijzen tot 1.000 euro per maand. De gemeente zou volgens PAM 25 procent van de gronduitgifte moeten reserveren voor deze doelgroep.

De initiatiefnemers zijn de institutionele beleggers Amvest, Bouwinvest, Syntrus Achmea, Vesteda en Wonam en de woningcorporaties de Alliantie, Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot en Ymere. Andere partijen die het doel ondersteunen, zijn welkom om zich aan te sluiten.

Het PAM wil voor middenhuur dé gesprekspartner worden van de gemeente Amsterdam, van de omringende gemeenten en de huurdersorganisaties. De partijen menen hiermee in de geest te handelen van het plan dat minister Plasterk van Wonen vorige week lanceerde. Die stelde voor op lokaal niveau via ‘Samenwerkingstafels’ tot meer middenhuurwoningen te komen.

De beleggers willen langjarig investeren in een divers woningaanbod in Groot Amsterdam. De corporaties zullen woningen vanuit de sociale huur overhevelen naar middenhuur en zo meer aanbod creëren voor huurders met inkomens boven modaal (> 35.000 euro per jaar). Dit moet de doorstroming in de sociale huursector bevorderen. Onderdeel van de afspraken wordt dat doorstromers uit de sociale huur voorrang krijgen.

De PAM-partijen willen op voorhand met de gemeente afspraken over de huurprijs en de huurprijsontwikkeling en deze afspraken verankeren in het gronduitgiftebeleid via een PAM-clausule. Die bepaalt dat de huur van deze woningen zeker 25 jaar in het middensegment blijft. Ook wordt via de clausule vastgelegd dat er zowel twee-, drie-, als vierkamerwoningen komen.

De deelnemers zullen deze uitgansgpunten dinsdagavond bezegelen met het ondertekenen van het PAMflet. Dat vindt plaats in Pakhuis de Zwijger tijdens de bijeenkomst Betaalbare woning gezocht (betaalbare woning gezocht). Wethouder Ivens is daarbij aanwezig en zal ongetwijfeld reageren op het aanbod.

Terug Volgend