Art

Kunst hoort bij de woonprojecten van Wonam. Kunst draagt bij aan het onderscheidende karakter van onze appartementengebouwen. Bovendien voegt kunst kwaliteit toe aan de woonomgeving van onze bewoners. Bij elke woonproject krijgt een jonge kunstenaar de kans om een opdracht in de (semi)openbare ruimte te realiseren. De vorm waarin dit gebeurt wordt vooraf door ons bepaald. De opdrachten zijn divers: een toegangspoort, binnenterrein, sculptuur of een entreehal. In samenwerking met Bureau de Kunst, de architect en de aannemer worden de kunstenaar en het kunstproject tijdens de bouw begeleid. Voor de selectie van de kunstenaars werkt Wonam samen met het Sandberg Instituut en de Rijksakademie.

Tuin van Toorop

Met zijn ontwerp van de Tuin van Toorop wilde Edward Clydesdale Thomson verwachtingspatronen doorbreken. Hij koos daarom voor een tegenstelling tussen het west-terras en de binnentuin. Het west-terras is een mooi landschap met riet, paadjes, zitbanken en stoere sculpturen. De binnentuin zorgt met een met groen omgeven betonnen heuvel voor een verrassingseffect. Een spannende toevoeging is ook het koperkleurige verlichtingselement. De lichte kleuren en golvende lijnen van het gebouw komen terug in zijn kunst. Hierdoor ontstaat er een eenheid met de architectuur van het gebouw.

Bekijk hier de filmpjes van de winnaar kunstontwerp.
Bekijk hier hoe het kunstproject van Edward Clydesdale Thomson tot stand is gekomen. 

Zicht op Ertskade

Voor de Steltloper aan de Ertskade heeft kunstenares Sigrid van Essel het nieuwe aanzicht op de kade met de Steltloper gevisualiseerd. In haar vier kunstwerken is het nieuwe woongebouw verwerkt. Gezamenlijk vormen zij Zicht op Ertskade: een verrijking van de woonomgeving van de Steltloper.

Poort in Square

De boom, een koningslinde, in de binnentuin van Square vormde een inspiratiebron voor de 5 meter hoge Poort van Square van kunstenares Aliki van der Kruijs. Haar ontwerp is een spijlenhek van brons, met een cirkel van takken. Deze vorm lijkt op het takkenpatroon van de echte boom in het binnenhof. Een sterk beeld dat klassiek en tijdloos is. Ook de mooie, symbolische oervormen van een cirkel in een vierkant zijn overtuigend. Poort van Square is het eerste monumentale kunstwerk in de openbare ruimte dat Aliki heeft gemaakt, zij noemt haar ontwerp ‘Tilia Patina’ Dagelijks maken de bewoners van Square gebruik van deze poort, die hen toegang geeft tot het binnenplein en de fietsenkelder.